Volg 3Dlink
Is 3D-printen duurzaam? (KNSB voorbeeld)

Is 3D-printen duurzaam? (KNSB voorbeeld)

Duurzaamheid, het is een aspect in de samenleving dat een steeds grotere rol gaat spelen. Om onze aarde gezond te houden, zijn focus op duurzaamheid en bewust nadenken over uw handelen erg belangrijk. Ook wij bij 3Dlink zijn ons daar erg bewust van en laten u daarom zien waarom 3D-printen duurzaam is. Veel mensen vragen zich dat namelijk af: Is 3D-printen wel duurzaam? Wij geven u het antwoord.

3D-printen en duurzaamheid: twee handen op één buik

Duurzaam handelen is een keuze en zo is duurzaam 3D-printen dat ook. Er zijn verschillende elementen binnen 3D-printen die het proces en het eindresultaat duurzamer maken. Zo is het mogelijk om bij het 3D-printen uit veel verschillende materialen te kiezen. Het is zelfs mogelijk om afvalstoffen te hergebruiken voor een 3D-print. Een tweede punt waarom 3D-printen duurzaam is, heeft te maken met de productiehoeveelheden. Producten kunnen namelijk al vanaf één stuk geprint worden en dit voorkomt dat u met te veel producten blijft zitten en deze vervolgens moet weggooien of vernietigen. Daarnaast wordt er geen restafval geproduceerd en dat is een groot voordeel in de strijd tegen de vervuiling van de aarde! Hoe 3D-printen duurzaam ingezet kan worden, is te zien aan het voorbeeld van de KNSB en 3Dlink.

3Dlink en KNSB 3D-printen duurzaam

Ook bij 3Dlink zijn we al erg actief met het hergebruiken van afvalstoffen om het proces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Zo werkten wij samen met Coolrec (onderdeel van Renewi), die duurzame medailles maakte voor het NK Schaatsen. Coolrec heeft daarvoor edelmetalen uit oude mobiele telefoons gehaald om medailles van te maken voor schaatswedstrijden van de KNSB. Wij mochten het doosje waar de medailles in zitten in 3D-printen en hebben hiervoor het materiaal PLA (Polylactic Acid) gebruikt. Dit is een biologisch product dat bestaat uit zetmeelrijke planten zoals suikerbieten, maïs en tarwe. Een ontzettend duurzaam proces dus, met een erg leuk eindresultaat. Het bijzondere aan het ontwerp is dat je de medailles al in het doosje kan zien liggen door de letters die eruit gestanst zijn.

Video duurzame medailles en doosje

3D-printen de toekomst?

Ook voor in de toekomst lijken de mogelijkheden met 3D-printen vooralsnog oneindig. Zo zou het transporten van goederen overbodig kunnen raken, wanneer iedereen een eigen 3D-printer in huis heeft. Of wat dacht u van het 3D-printen van voedsel, waardoor we allemaal de juiste hoeveelheden eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Dit zijn bijzondere vooruitzichten voor 3D-printen. Voorlopig focussen wij bij 3Dlink op het zo duurzaam mogelijk printen van objecten op aanvraag. Kijk voor inspiratie eens rond op onze blog en ontdek meer over de mogelijkheden.

3Dlink wil graag uw partner zijn op het gebied van 3D-technologie en duurzaamheid. We komen graag met u in contact om te zien wat de 3D-technologie voor u kan betekenen. Heeft u vragen, advies nodig of wilt u vrijblijvend met ons spreken over de mogelijkheden van 3D-printen, neem dan contact met ons op.

 

Over dit blog

Laat u inspireren door ons 3D-printen blog met voorbeelden uit de praktijk. Er is veel mogelijk met 3D-printen, diverse projecten lichten we toe in onze blogs. Volg ons ook op Facebook, waar we  leuke en interessante cases plaatsen!

Over 3D-printen blog

Onze blogs zijn ingedeeld in categorieën zodat u nog beter kunt zoeken. Wij vertellen u alles over: 3D-printen techniek, wat is 3D-printen en 3D-printen inspiratie. Heeft u vragen of wilt u iets 3D laten printen? Wij denken graag met u mee!

Recente blogposts

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

    Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl