Volg 3Dlink

Wat is 3D printen?


3D printen is een productietechniek waarbij de 3D printer een digitaal bestand omzet naar een model dat tastbaar is. Dit model bestaat uit laagjes filament dat de 3D printer op elkaar print. 

Er bestaan diverse technieken van 3D printen. Welke techniek voor u het beste is hangt af van de toepassing. 3Dlink heeft voor u deze technieken in huis. Neem contact met 3Dlink op voor de mogelijkheden.

Welke 3D printen technieken:

  • FDM
  • SLS
  • SLA
  • DLP
  • SLM


Wat is 3D printen? De technieken uitgelegd:

 

FDM
De FDM techniek. wat is 3D printen?

De FDM techniek.

Deze afkorting staat voor Fused Deposition Modeling. Deze techniek is een rapid prototyping techniek waarbij laag op laag materiaal aan elkaar smelt. Door middel van een extruder (spuitmond) wordt de gewenste vorm op een platform laag voor laag gericht aangebracht. Op het platform stolt het materiaal wat uit de extruder komt. Sommige 3D printers met deze techniek hebben een tweede extruder. Deze gebruik je  voor ondersteunend materiaal dat wel plakt maar niet blijft vastzitten op het materiaal. De meest toegepaste materialen zijn PLA en ABS, maar tegenwoordig komen er steeds andere materialen bij. Deze materialen voor FDM printen noemen we filamenten.

 

SLS

SLS staat voor Selective Laser Sintering. Met behulp van een laser wordt laag na laag een poeder gesmolten tot een vast product. Plaatselijk wordt de poeder gelaserd en een nieuwe laag poeder wordt neergelegd en glad getrokken. Het platform met poeder zakt iedere keer een stukje. Het grote voordeel is dat er geen ondersteunend materiaal nodig is, de poeder rondom het model zorgt voor ondersteuning. Complexe vormen zijn zo eenvoudig te maken. 3Dlink maakt vrijwel altijd gebruik van deze techniek. De kwaliteit van het oppervlak is niet super glad. Dit nadeel wordt altijd opgelost door een nabehandeling.

Wat is 3D printen? De SLS techniek.

Een tandwieltje 3D geprint met SLS techniek.

 

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

    Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl