Volg 3Dlink
3D-printen in de medische wereld

3D-printen in de medische wereld

Wetenschappers en trendwatchers zijn het er over eens; 3D-printen in de medische wereld kan een revolutie ontketenen. Hoewel de zorg vrij conservatief is en 3D-printen een innovatief vakgebied is, zal het niet lang meer duren dat deze twee werelden met elkaar verbonden worden. Momenteel wordt er gepionierd en getest om toepassingen te ontwikkelen die op grote schaal geïmplementeerd kunnen worden.

Onderzoeksbureau Gartner heeft de volgende verwachtingen van 3D-printen en de medische wereld voor 2019 geformuleerd:

  • 10% van de mensen in ontwikkelingslanden zal een 3D-geprint item op of in hun lichaam dragen.
  • 3D-printen zal worden toegepast in meer dan 35% van de operaties waarbij protheses of implantaten geplaatst moeten worden in of op het lichaam.

Deze vooruitzichten geven aan dat een innovatie zoals 3D-printen wel degelijk serieus genomen wordt én dat het een ontwikkeling is die niet alleen voor liefhebbers is maar dat het potentie heeft om op grote schaal toegepast te kunnen worden. 3D-printen biedt de mogelijkheid om de gezondheid en kwaliteit van leven van veel mensen te verbeteren.

Toepassingen van 3D-printen in de medische wereld.

Hoewel er meerdere te noemen zijn beperken we ons in dit blog tot twee toepassingen.

3D-printen en tandheelkunde

Dat een jaar geleden een Amerikaanse student zijn eigen orthodontische beugel printte (die nog werkte ook!) geeft aan dat 3D-printen de tandheelkunde genoeg te bieden heeft. Op het gebied van orthodontie, door het printen van (onderdelen van) een beugel of bitjes, maar ook op het gebied van het printen van vullingen, kronen en bruggen. Het materiaal waarmee geprint wordt is volop in ontwikkeling. Om een voorbeeld te noemen: een antibacteriële stof toevoegen aan het materiaal waarmee 3D-geprint wordt zorgt dat er geen bacteriën kunnen hechten aan het object. Zou het poetsen van onze tanden over een aantal jaar verleden tijd zijn?

3D-printen en protheses

Een nieuwe heup, knie of onderbeen: het is op maat te printen met een 3D-printer. 3D-printers zijn zo ontwikkeld dat ze iedere willekeurige vorm kunnen printen op basis van een 3D-tekening. Het materiaal waarmee geprint wordt voldoet aan de wensen die aan protheses worden gesteld. Bijkomend voordeel: Het 3D-printen van een prothese werkt kostenbesparend, omdat er minder lang geopereerd hoeft te worden. Nu moet de arts tijdens de operatie bepalen of de prothese precies past. Met 3D-printen kan hij op basis van een scan bepalen hoe de prothese precies geplaatst moet worden. Dat bespaart tijd.

3Dlink is een organisatie die 3D-printen toegankelijk maakt voor bedrijven en particulieren. U kunt bij ons (op afstand) iets 3D laten printen. Wilt u meer weten over 3D-printen in de medische wereld? Neem dan contact met ons op!

 

Over dit blog

Laat u inspireren door ons 3D-printen blog met voorbeelden uit de praktijk. Er is veel mogelijk met 3D-printen, diverse projecten lichten we toe in onze blogs. Volg ons ook op Facebook, waar we wekelijks leuke en interessante cases plaatsen!

Over 3D-printen blog

Onze blogs zijn ingedeeld in categorieën zodat u nog beter kunt zoeken. Wij vertellen u alles over: 3D-printen techniek, wat is 3D-printen en 3D-printen inspiratie. Heeft u vragen of wilt u iets 3D laten printen? Wij denken graag met u mee!

Recente blogposts

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

    Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl