Volg 3Dlink
3D-ontwerp maken met reverse engineering

3D-ontwerp maken met reverse engineering

In dit blog vertellen we meer over een 3D-ontwerp maken met reverse engineering. Reverse engineering is het onderzoeken van een product om daaruit af te leiden wat de eisen zijn waaraan het product probeert te voldoen (Bron: wikipedia). Deze methode wordt ingezet om informatie te verkrijgen over het product, een replica te bouwen of een concurrerend product te ontwerpen.

Bij 3D-printen houdt reverse engineering in dat het object wordt onderzocht met het doel een foutloos CAD-model te kunnen maken van een object. Een foutloos CAD-model maken vraagt om vakwerk. Alleen met kennis van de specifieke CAD-software en ervaring in 3D-tekenen kun je een foutloze tekening neerzetten. De specialisten van 3Dlink hebben deze kennis en ervaring en verzorgen dit graag voor u.

Waarom reverse engineering bij 3D-printen

Waarom is het nodig om reverse engineering toe te passen bij het 3D-printen? Dit kunnen we uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Architecten die een woning willen laten 3D-printen zullen in veel gevallen een lijntekening aanleveren. Een lijntekening voldoet om een opdrachtgever een beeld te geven van het te bouwen object, maar is niet voldoende om een 3D-printer aan het werk te zetten. Een 3D-printer print niet op basis van lijnen, maar op basis van oppervlaktes die dikte (solids) moeten hebben en zo samen één geheel vormen. De lijntekening dient daarom aangepast worden, iets dat een specialistische en tijdrovende klus is.
Het voordeel van 3Dlink is dat wij lijntekeningen kunnen aanpassen en verrijken naar de eisen die een 3D-printer stelt. Architecten hoeven dit zelf niet te verzorgen, maar kunnen dit uitbesteden. Wij begeleiden in nauw overleg met de klant vanaf het moment dat de lijntekening binnenkomt tot het 3D-geprinte model op tafel staat.

Reverse engineering bij kapot onderdeel

Een ander voorbeeld is het maken van een tekening van een object waar geen tekeningen van bestaan. Stel, een onderdeel van een ventilator, keukenlade of printer doet vanwege slijtage of afbreken niet meer wat het moet doen. U wilt het kapotte onderdeel laten 3D-printen maar er zijn geen tekeningen van. Reverse engineering betekent in dit geval dat we op basis van de informatie die u wel heeft (het fysieke onderdeel, een foto, technische informatie) een tekening maken van het originele object. De tekening wordt door onze tekenaars geschikt gemaakt voor een 3D-printer.
Wilt u meer weten over reverse engineering en het maken van 3D-tekeningen? Neem contact op met Dennis Sturm via 0187-475488.

Over dit blog

Laat u inspireren door ons 3D-printen blog met voorbeelden uit de praktijk. Er is veel mogelijk met 3D-printen, diverse projecten lichten we toe in onze blogs. Volg ons ook op Facebook, waar we  leuke en interessante cases plaatsen!

Over 3D-printen blog

Onze blogs zijn ingedeeld in categorieën zodat u nog beter kunt zoeken. Wij vertellen u alles over: 3D-printen techniek, wat is 3D-printen en 3D-printen inspiratie. Heeft u vragen of wilt u iets 3D laten printen? Wij denken graag met u mee!

Recente blogposts

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

    Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl