Volg 3Dlink
3D-printen met stereolithografie (SLA), een unieke techniek

3D-printen met stereolithografie (SLA), een unieke techniek

Er zijn meerdere technieken om een 3D-print te maken. Als je de ontwikkelingen een beetje volgt ken je het verschil tussen filament (FDM), waarbij lange kunststof draden verhit worden en het object millimeter voor millimeter door de 3D-printer opgebouwd wordt en SLS, waarbij poeder door een laserstraal plaatselijk samensmelt. Zie ons vorige blog over de aardappelkistjes. Een andere techniek, waar we in dit blog dieper op in zullen gaan is 3D-printen met stereolithography, ook wel SLA genoemd. Laat je niet weerhouden door de moeilijke termen, we leggen het uit!

De afkorting SLA is afkomstig van StereoLithography Apparatus (stereolithografie apparaat) en staat voor een 3D-printtechniek die in de jaren ’80 al is uitgevonden. Anders dan bij SLS waar poeder versmelt tot een vaste vorm, is de grondstof voor stereolithografie vloeibare kunsthars. Een reservoir gevuld met deze vloeibare kunsthars wordt door een laser belicht op de plekken waar de hars samen moet smelten. Als de eerste laag klaar is zakt het object (een fractie van) een millimeter dieper in het reservoir, om een volgende laag samen te doen smelten. Stap voor stap vormt zich een model van samengesmolten kunststof.
Genoeg theorie. Hoe ziet de SLA printtechniek er precies uit? In de video van onze partner Formlabs zie je een SLA 3D-printer in werking, met het eindproduct als resultaat.

Het voordeel van 3D-printen met stereolithografie

Het grote voordeel van 3D-printen met stereolithografie is dat het zeer gedetailleerde vormen kan produceren. De laagdikte van deze techniek is heel fijn, namelijk tot 0,1 mm nauwkeurig. Deze techniek leent zich daarom uitermate voor het produceren van gedetailleerde modellen, zoals sieraden, tandprotheses en modelbouw. Deze techniek is dan wel in de jaren ’80 al uitgevonden, het is (mede door de verschillende harsen die op de markt komen) actueler dan ooit. Iedere maand komen er weer nieuwe toepassingen van deze techniek bij.

3Dlink maakt voor haar klanten gebruik van diverse 3D-printtechnieken, waaronder SLA. Op basis van functionaliteit, uitstraling en andere kenmerken waar het 3D-print model aan moet voldoen bepalen we welke 3D-printtechniek het beste resultaat geeft. Als u meer wilt weten over deze of een andere techniek: wij adviseren en begeleiden u graag.

Over dit blog

Laat u inspireren door ons 3D-printen blog met voorbeelden uit de praktijk. Er is veel mogelijk met 3D-printen, diverse projecten lichten we toe in onze blogs. Volg ons ook op Facebook, waar we wekelijks leuke en interessante cases plaatsen!

Over 3D-printen blog

Onze blogs zijn ingedeeld in categorieën zodat u nog beter kunt zoeken. Wij vertellen u alles over: 3D-printen techniek, wat is 3D-printen en 3D-printen inspiratie. Heeft u vragen of wilt u iets 3D laten printen? Wij denken graag met u mee!

Recente blogposts

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl