Volg 3Dlink
3D-printen van schaalmodellen voor architectuur of prototypes

3D-printen van schaalmodellen voor architectuur of prototypes

We nemen u graag mee in de wereld van 3D-printen en zullen u deze keer meer vertellen over het 3D-printen van schaalmodellen. Een schaalmodel is een duplicaat van een voorwerp, meestal in verkleinde vorm, waarbij de verhoudingen zoveel mogelijk hetzelfde blijven als in werkelijkheid. 3D-printen is een uitstekende techniek om een schaalmodel te maken, omdat je vrijheid hebt welke vorm dan ook te creeëren. Schaalmodellen worden door de 3D-printtechniek haalbaar en betaalbaar gemaakt.

Waarom een 3D-geprint schaalmodel maken?

Schaalmodellen worden in het bedrijfsleven en de industrie regelmatig toegepast, in de ene branche wordt er vaker gebruik van gemaakt dan in de andere. Denk bijvoorbeeld aan de architectuur, waarbij schaalmodellen van woningen of wijken worden gemaakt. Schaalmodellen worden ook veel toegepast bij het presenteren van nieuwe modellen, bijvoorbeeld bij jachten, auto’s, vrachtwagens etc. Ook in de industrie wordt het veel gebruikt door nieuw te ontwikkelen machines of generatoren op schaal te kunnen presenteren aan de klant.

Kortgezegd: het 3D-printen van schaalmodellen kan van grote toegevoegde waarde zijn als u uw klant op een visuele manier uw idee of product wilt presenteren.

Voorbeeld van het 3D-printen van schaalmodellen

Voor een demoproject hebben wij 3D-geprinte aardappelkistjes laten maken. Het schaalmodel helpt om de juiste verhoudingen van de kistjes weer te geven binnen een loods. De klant heeft de kistjes zelf getekend, wij hebben er vervolgens voor gezorgd dat de tekening omgezet werd naar een 3D-printbare versie en hebben vervolgens de kistjes geleverd. De schaalmodellen van de kistjes zijn 12 x 8 x 4,2 mm per stuk. Bekijk meer foto’s op onze facebookpagina.

De kistjes zijn geprint in SLS, dit staat voor Selective Laser Sintering. Het is een printtechniek waarbij op een poederbed een laagje van 0,1 mm kunststof poeder wordt gedoseerd, waarna vervolgens het hele oppervlak tot net onder het smeltpunt verwarmd wordt (170 graden).
Door het selectief belichten met een CO2 laser wordt plaatselijk kortstondig de temperatuur boven het smeltpunt gebracht, waardoor de poederkorrels samensmelten in de vorm die het moet krijgen.

Als er SLS geprint wordt dan polijsten ze het en kunnen ze het daarna met een kleur naar keuze laten afwerken. Dit is ook het proces zoals het bij de aardappelkistjes is gedaan.

Het voordeel van SLS is dat het na polijsten afgewerkt kan worden in een kleur naar keuze. Bij de aardappelkistjes is gekozen om ze in het bruin af te werken, de kleur die ze in werkelijkheid ook hebben.

Heeft u ook een demoproject waarvoor u graag een schaalmodel zou willen maken? 3Dlink verzorgt het graag voor u. Leg uw project aan ons voor, wij begeleiden u van begin tot eind.

Over dit blog

Laat u inspireren door ons 3D-printen blog met voorbeelden uit de praktijk. Er is veel mogelijk met 3D-printen, diverse projecten lichten we toe in onze blogs. Volg ons ook op Facebook, waar we  leuke en interessante cases plaatsen!

Over 3D-printen blog

Onze blogs zijn ingedeeld in categorieën zodat u nog beter kunt zoeken. Wij vertellen u alles over: 3D-printen techniek, wat is 3D-printen en 3D-printen inspiratie. Heeft u vragen of wilt u iets 3D laten printen? Wij denken graag met u mee!

Recente blogposts

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

    Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl