Volg 3Dlink
Wat is 3D-printen precies? Wij leggen het uit!

Wat is 3D-printen precies? Wij leggen het uit!

3D-printen is een printtechniek die zo’n 30 jaar geleden is opgekomen en inmiddels helemaal omarmd is. Bij deze vorm van printen wordt gebruik gemaakt van een 3D printer die een digitaal bestand omzet naar een driedimensionale afdruk. Waar voorheen alleen 2D (bijvoorbeeld op papier) geprint kon worden, maakt een 3D-printer het printen van 3D-artikelen mogelijk. En dat biedt veel mogelijkheden.

Op dit moment wordt 3D-printen vaak ingezet voor het produceren van prototypes, complexe vormen, ter vervanging van kapotte onderdelen en voor kunstobjecten. Het voordeel van 3D-printen is dat je het artikel zelf kunt ontwerpen en je zeer complexe vormen kunt printen. 3D geprinte artikelen zijn altijd ‘custom made’ wat wil zeggen dat ze op maat gemaakt zijn.

Hoe werkt 3D-printen?

Er zijn verschillende soorten 3D-printers die gebruik maken van diverse technieken. De bekendste techniek is het laagje voor laagje opbouwen van een model. De spuitmond van de printer bepaalt nauwkeurig waar een laagje toegevoegd moet worden en het object wordt op die manier gaandeweg opgebouwd. Deze printtechniek is niet alleen geschikt voor kunststoffen zoals polyamide (PLA) en Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), maar ook voor andere grondstoffen zoals metalen en keramiek.

Een andere printtechniek is het verharden van kunststof door middel van een laserstraal. Bij deze 3D-printers wordt gebruik gemaakt van een laserstraal waarbij, wanneer het in contact komt met vloeibare kunststof, verharding optreedt. Het 3D-artikel ontstaat door zeer dunne laagjes op elkaar te verharden.

Dit zijn slechts twee technieken, maar wel technieken die veel gebruikt worden. Vanwege de snelle ontwikkeling op het gebied van 3D-printen ontstaan continu nieuwe methoden en technieken.

3D-printen is tegenwoordig niet alleen meer weggelegd voor Amerikaanse corporaties of de wetenschap, het is ook voor de lokale consument een bereikbare en betaalbare techniek. Omdat een 3D-printer nog steeds een behoorlijke uitgave is, voorzien bedrijven zoals 3Dlink in de behoefte, om 3D-printen voor bedrijven en consumenten beschikbaar te maken.

Over dit blog

Laat u inspireren door ons 3D-printen blog met voorbeelden uit de praktijk. Er is veel mogelijk met 3D-printen, diverse projecten lichten we toe in onze blogs. Volg ons ook op Facebook, waar we wekelijks leuke en interessante cases plaatsen!

Over 3D-printen blog

Onze blogs zijn ingedeeld in categorieën zodat u nog beter kunt zoeken. Wij vertellen u alles over: 3D-printen techniek, wat is 3D-printen en 3D-printen inspiratie. Heeft u vragen of wilt u iets 3D laten printen? Wij denken graag met u mee!

Recente blogposts

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl