Volg 3Dlink
3Dlink en 3D print techniek

3Dlink en 3D print techniek

Er zijn diverse soorten productietechnieken wat betreft 3D printen. Wekelijks zullen wij gaan berichten over een bepaalde 3D print techniek. Waarom en wanneer gebruiken we een bepaalde 3D print techniek? Wat zijn de eigenschappen van deze 3D print techniek? Op welk type printer wordt zoiets geprint? Kan 3Dlink deze 3D print techniek ook toepassen voor uw modellen of kapotte onderdelen?

Als eerste in deze serie de FDM techniek. Deze afkorting staat voor Fused Desposition Modeling en geeft dus aan dat het materiaal in gesmolten vorm wordt neergelegd door een spuitmond (extruder). Het gesmolten materiaal komt op een plateau terecht en stolt. Laag voor laag wordt zo opgebouwd. De grote van het plateau en de reikwijdte van de spuitmond geven het maximale bouwvolume aan. Het gesmolten materiaal komt van een draad die vaak een dikte heeft van 1,75mm of 3mm.

PLA en ABS wordt het meest gebruikt als filament, inderdaad weer van die 3D print techniek weetjes. PLA en ABS zijn beide plastics. PLA is een plastic met natuurlijke grondstoffen zoals suiker. Het is een biologisch product en een stuk minder milieu belastend dan de alternatieven. Ook ruikt het wat zoetig en dat is weer aangenamer dan bijvoorbeeld ABS. PLA is vooral geschikt voor fijn detail en decoratieve prints. De smelt temperatuur is ook sneller bereikt. ABS is gemaakt uit aardolie en daardoor minder milieu vriendelijk het heeft een verhit plateau nodig anders krult het op. ABS is wel veel harder dan PLA en wordt dan ook veel gebruikt in auto’s, maar ook de bekende Lego steentjes zijn van ABS.

3Dlink heeft deze techniek zelf in huis, u bent van harte welkom in de Gamma bouwmarkt Goes. Hier hebben we een aantal ABS modellen staan en nog veel meer PLA modellen. Als u op internet kijkt zijn er veel gratis 3D producten te downloaden die handig, leuk of bruikbaar voor u zijn. Kijkt u eens op de volgende websites:

thingiverse.com
youmagine.com
yobi3D.com
grabcad.com

In Nederland hebben al een aantal huishoudens een 3D printer staan, allemaal FDM techniek. Deze printers zijn betaalbaar en het is leuk mits je verstand hebt van de techniek rondom en van de machine zelf. Er zijn veel aanbieders op de markt van deze zogenaamde desktop printers. Dit maakt het lastig een goede keuze te maken en veelal geeft dit teleurstelling achteraf, de verwachtingen komen vaak niet uit. 3Dlink heeft uiteindelijk gekozen voor de CubePro duo printer van de grootste 3D printer fabrikant ter wereld 3D Systems. Deze 3D printer heeft een dubbele kop en kan dus twee kleuren printen. Nog mooier aan deze dubbele kop is het gebruik van oplosbaar ondersteunend materiaal. Ondersteunend materiaal gebruiken we bijvoorbeeld bij overhangende delen.ICUCPT

Wij worden enthousiast als u eens informeert of langs komt met uw ideeën. Denk niet te snel het kan niet, maar daag ons uit. Deze 3D print techniek hebben we al een aantal keren toegepast voor klanten met functionele en decoratieve prints.

 

 

Over dit blog

Laat u inspireren door ons 3D-printen blog met voorbeelden uit de praktijk. Er is veel mogelijk met 3D-printen, diverse projecten lichten we toe in onze blogs. Volg ons ook op Facebook, waar we wekelijks leuke en interessante cases plaatsen!

Over 3D-printen blog

Onze blogs zijn ingedeeld in categorieën zodat u nog beter kunt zoeken. Wij vertellen u alles over: 3D-printen techniek, wat is 3D-printen en 3D-printen inspiratie. Heeft u vragen of wilt u iets 3D laten printen? Wij denken graag met u mee!

Recente blogposts

Heeft u vragen?

Staff-image

Dennis Sturm

0187 47 54 88

dsturm@3dlink.nl

Heeft u een vraag? Bel 0187 475488 of mail naar info@3dlink.nl